Betraktelser

Sedan 2010 har jag delat mina funderingar om, ni vet, sånt som plötsligt dyker upp i vardagslunken, några är mer angelägna, andra totalt ointressanta för de flesta. 2010-2019 hittar ni i arkivet; Enjoy!

Sensommar i Hälsingland

Vid Rolfstaån, mellan Södra Dellen och Kyrksjön, nedströms Näsviken hittar vi Frägsta Hälsingegård med anor från 1600-talet. Gården är trebyggd och har tidigare varit sammanbyggd med stall och ladugård. Den gamla tvättstugan är numer bastu, vid Rolfstaåns strand. På frägsta serveras en fantastisk italiensk meny på närproducerade råvaror. All heder åt familjen Rugolo som driver verksamheten.

Mitt i Hälsinglands mörkaste…

…skogar dyker plötsligt en liten by upp som vi inte hade en aaaning om. Strömbacka bruk grundades så vitt man vet av kanslisten i Bergskollegium Daniel Ahlbom efter att han 1742 fick privilegiet att anlägga en hammarsmedja vid Rågärdströmmens vattenfall där Skärås, Frisbo och Rågärdssjöarna rinner ut. Platsen fick namnet efter Ahlboms svärfar, dåvarande rådman i Gävle,  Peter Strömbäck.
Kapellet uppfördes 1842,  en salkyrka i nyklassisistisk stil, helt byggd i trä och med spåntak. Kapellet saknar kyrkklockor men har istället två stora järntrianglar som man slår på med en träklubba. Orgeln invigdes 1957, är mekanisk och har tidigare varit kororgel i Engelbrektskyrkan i Stockholm. Väl värt en omväg.

62° 45.160′ N 18° 11.813′ E

För den eller de som kan sin navigation finns en alldeles egen liten havsvattenpool att bada i när vindarna är gynnsamma. Även sommaren 2021 bjöd på några sådana dagar, klart man passar på!

 

Alldeles intill den lilla…

…hamnen i Hörte, hittar vi en liten, spännande krog, Hörte Brygga. Sparsmakat men vällagat och inte likt vad som annars normalt bjuds en skåneturist. Men snälla Hörte brygga! Låt oss slippa beställa och betala med en könlös app. Det förtog tyvärr det mesta av upplevelsen. Personligt bemötande kan inte underskattas.

Den som tänker sig en lunch…

… i Kåseberga kan ju samtidigt bese Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning, storslaget belägen ovanför  Kåseberga hamn på Österlens sydkust.

Skeppssättningen är daterad till omkring år 600 och består av 59 stora stenblock som vardera väger omkring fem ton. Belägen 32 meter över havet, sisådär 67 meter lång och 19 meter bred  är därmed Sveriges största. 1956 gjordes dessvärre omfattande schaktningsarbeten med grävmaskin och bulldozer utan närmare uppföljning av arkeologer. Det har bidragit till att kunskapen om Ales stenar är så gott som obefintlig. Lunch intas med fördel på Kåseberga Fisk. Vi tror inte att ni blir besvikna.

 

Den här vintersäsongen…

… har inte varit riktigt som de andra vi minns. Vi valde att avsluta i Huså med en fantastiskt fin skidåkning i Gruvbacken. Aprilvädret till trots så lyste ändå solen den här aprildagen. Välpreparerat och med en kopp kaffe på Gruvstugans veranda. Verksamheten är till försäljning och vi hoppas att den som kan tänkas köpa driver anläggningen vidare i samma anda som under den epok som nu tyvärr kommer att avslutas.

 

Att arbetspendla…

… är sällan det mest utvecklande vi kan ägna oss åt. Den som mot förmodan har möjlighet att resa med linje 80 kan ändå skatta sig lycklig. Med avgång från Nybroplan passeras Kastellholmen på styrbords sida efter några minuter. Det vackra Kastellet, ritat av arkitekten Carl Fredrik Meijer, reviderat av Fredrik Blom, återuppfördes under åren 1846-1848. Den svenska örlogsflaggan vajar, med ett litet avbrott 1990 på tornets flaggstång sedan 1660-talet.

Redan i januari…

…började ett nytt spännande uppdrag. Den här gången hos ett fantastiskt trevligt gäng med kontor i Finnboda Varv. Houdini Sportswear har en uttalad filosofi:
Houdinis syfte är att få en återkoppling till naturen och arbetar mot visionen om att möjliggöra ett innehållsrikt liv som i stället för att belasta, berikar individen, samhället och planeten. För 63N är det en hedersbetygelse att, under en period, få arbeta med så dedikerade medarbetare.

Ett riktigt kondis!

Så befriande att slippa Starbucks, Espressohouse, Waynes och många andra totalt ocharmiga, globala kedjor. Edenbos serverar kanelbullar och räkmackor på riktigt sedan 1944! Vi fikar in det nya året på en av Östersunds verkliga traditionsbärare, med en förhoppning om åtminstone femtio år till av gott kaffe och kanelbullar värda namnet

Höst i huvudstaden

Konstnärsparet Carl och Olga Milles önskan var att bygga ett hem med tillhörande konstateljéer på Herserudsklippan högt ovanför Värtan på Lidingö Huset ritades av arkitekten Carl M. Bengtsson och stod färdigt 1908. Under det följande halvseklet utvidgades och utvecklades Millesgården i samarbete med Carl Milles halvbroder, arkitekten Evert Milles. Under hösten 2020 visas utställningen VIVIENNE WESTWOOD, Punk & glamour – A private collection.
“Med sin originella sömnadskonst, stickningsteknik och politiska aktivism är Vivienne Westwood den äkta punkrockaren! Utställningen illustrerar fem decennier av mode – från ursprunget i punkens gör-det-själv-anda till couturens glamour.”