Betraktelser

Sedan 2010 har jag delat mina funderingar om, ni vet, sånt som plötsligt dyker upp i vardagslunken, några är mer angelägna, andra totalt ointressanta för de flesta. 2010-2019 hittar ni i arkivet; Enjoy!

Fastlandet Härnösands Brooklyn…

… vi minns lokalen som Erikssons Livs på 1970-talet. Har ju även inrymt en VVS-firma. Numer konsertlokal & ateljé. en tatuerare, en massör, en secondhandbutik och en smed!
Den 15 juli får vi uppleva Saskia Kvartett, ett Stockholmsbaserat band med fokus på Svensk vistradition och Cornelis Vreeswijjk. Vid sidan av scenen, ett live performance av artisten Hans Forsell, en av drivkrafterna bakom Fastlandet. En spännande konstnär och fyra mycket duktiga musiker. Tack Fastlandet för en minnesvärd julikväll!

 

Visst var det på tiden?

Vi får verkligen hoppas att 2024-års val till EU-parlamentet indikerar ett skifte i den blåbruna våg som präglat, inte minst, den svenska inrikespolitiken under en alltför lång tid. Att 13% fortfarande röstar på SD får väl betraktas som olyckligt, dock inte överraskande, det finns fortfarande en och annan som värdesätter ett bensinpris understigande 15 kr/liter mer än en hållbar klimatpolitik och som lever i tron att alla invandrare är mördare och våldtäktsmän.

MP och V blev de största vinnarna den här gången, ett stort steg framåt för de som värdesätter en vass miljöpolitik och demokratiska värden. I EU och i Sverige.

Vi är fortfarande så glada…

… att Tidöpartierna, under SD:s ledning, ännu inte lyckats ta kål på den lokala kultur som förmodligen kommer att försvinna när skattemedel slösas på lägre bensinpriser, vapen via Nato-medlemsskap, fler fängelseplatser, subventionerade Rot- och Rut-tjänster för de mest välbärgade, uppseendeväckande låg kapitalbeskattning  osv, osv.
På Jamtli i Östersund hittar vi, bland mycket annat, mängder med livsmedel från småskalig närproduktion, lokalt hantverk och inte minst, en mycket väl framförd  musikunderhållning av och med musikelever från Birka Folkhögskola.
På vårmarknaden 2024!

Höga Kusten fortsätter…

….att överraska oss. En solig Aprildag får vi uppleva ett Rotsidan som vi aldrig sett förr. Ett spegelblankt Bottenhav täckt av drivis, en nästan sakral tystnad, möjligen störd av vårens första sjöfåglar och ett stilla droppande från den smältande landkallen. Heder till den som drar fina turspår från parkeringen ner till de fantastiska diabashällarna.

Pré Saint Didier i mars 2024

Nästan så långt du kan komma i västra Aostadalen vid foten av Mont Blanc hittar vi den lilla byn Pré-Saint-Didier. Bara några minuter med bil (eller skidbuss) ligger La Thuile och Courmayeur med tillräckligt många höjdmeter för att hålla oss sysselsatta i flera dagar.
Utmärkt lunch på Rifugio Ristorante S. Bernardo i Lilla St Bernhardspasset eller varför inte på överraskningen La Clochette i Courmayeur.
När solen inte skiner (det händer) finns QC Terme Pré Saint Didier där trötta leder får vila.

En liten pärla vid Bottenhavskusten.

Modiga 175 möh reser sig Vårdkasberget, endast några stenkast från Härnösands centrum, Med en fallhöjd på105 meter bjuder den mycket välskötta anläggningen på 2 släpliftar, en knapplift och ett rullband som servar en funpark, ett slalomhang och ”Stora Backen”, 550 meter välpreparerad pist för finåkning. Alltså egentligen allt som behövs för några dagars avkoppling.

Från utsiktstornet på toppen får vi dessutom en enastående utsikt, från Brämön i söder till Högbonden i norr.

Jan Stenmark får ta oss…

…med in i 2024!

Med sin collageteknik med tidningsurklipp från 1940–1960-talet skapar han satiriska mästerverk som bearbetas med tusch där texten under rutan ger bilden en helt ny och ofta absurd innebörd, Sedan debuten 1988 har hans verk ständigt fascinerat, han har kommit att bli något av en nationalklenod menar Niklas Wahlöf  i DN.Vi håller med.

 

 

 

Nyssnazisterna SD fortsätter att kväva folkbildningen.

Att nyssnazisterna SD har svårt för ett demokratiskt Sverige med en högkvalitativ folkbildninghar varit känt länge. Marionetten Kristersson fortsätter att springa Åkessons ärenden och i den Kristerssonska ivern att ytterligare ödelägga svensk utbildning genom marknadsliberala experiment får folkbildningen, med en 150-årig och mycket framgångsrik historia stryka på foten. Jimmie Åkesson ser folkbildning som ett hot i sin nyssnazistiska verklighet. Redan under 2023än har  marionettregeringen Kristersson minskat anslagen till Sveriges folkhögskolor med 500 miljoner kronor. Vi väntar med spänning på vilka anslagsminskningar Åkesson lyckas få igenom under 2024.

Vid juletid 2023 har fått se och lyssna till Birka Folkhögskolas Julkonsert i Ås Kyrka, med musikutbildningarnas elever under ledning av bl a  Fredrik Mårtensson. En fantastisk afton med fantastiska musikanter påminner oss om hur viktigt nästa riksdagsval kommer att bli om Sverige ska få behålla en hökvalitativ utbildningsform som fostrar till demokrati och deltagande i det öppna samhället, och därmed hotar Sverigedemokraternas grundläggande värderingar.

 

 

”Euskara”….

…ett vackert ord eller hur? Betyder ”det baskiska språket” på det baskiska språket. Det lär vara det enda kvarvarande språket från tiden innan romarriket lade Europa under sig och har inget släktskap med något annat språk. Hävdar vetenskapen.

Baskisktalandet är begränsat till den relativt korta kuststräckan mellan Bilbao och Bayonne och en sådär 50 kilometer inåt landet, en areal inte större än Östergötland.  Vi förundras över de inhemska orden på skyltarna över affärer och restauranger i Parte Vieja, San Sebastian. Aldrig har vi väl sett så många x-bokstäver samlade på så liten geografisk yta. Alla i ett mycket särpräglat typsnitt med tjocka seriffer.

Baskiska med dess många olika dialekter lär idag talas av kanske uppemot 1 miljon människor kan vi läsa oss till. Den klassiska huvudbonaden sägs ha sitt ursprung i Béarn, en liten stad i Pyrenéerna, och spreds därifrån till just Baskien. Napoleon påstås ha givit denna huvudbonad sitt namn, béret basque, som på svenska förenklats till just basker.

Från att ha varit ett plagg kanske mer för franska kungligheter och adel har mössan spridit sig över världen till kreti och pleti. Till och med i Skottland hittar du baskern, då i klassisk tartan och med den lilla pompongen upptill. Liksom fiskarskjortan från Bretagne har baskern eller le berét, med tiden blivit lite av en symbol för  Frankrike.

Några baskrar på baskerna har vi däremot inte fått se den här veckan.

Ett forum för populism?

Det demokratiska samhället kännetecknas, bland så mycket annat, av åsikts- och yttrandefrihet. Det är en rättighet vi åtnjuter men innebär också en skyldighet att beakta forskning, erfarenhet och vetenskapliga belägg för det vi vill föra fram i offentligheten. Med stor förvåning ser vi hur Dagens Nyheter, mindre än en vecka efter Hanne Kjöllers fantastiska magplask, släpper fram ännu än proffstyckare som helt utan kunskap om pedagogik och lärande ger sig in i debatten om svensk skola och vilka ämnen hon, Susanne Nyström, tycker passar bäst in i hennes perfekta Stockholmsvärld, där RUT-avdragen är mer comme il faut än förmågan att laga en punkterad cykelslang.

Möjligt är att Nyström springer friskolelobbyns ärenden, i friskolevärlden lär det inte behövas vare sig slöjdsalar, musikinstrument eller idrottshallar eftersom dessa företeelser tär på såväl investerings- som som driftsbudget. Blir ju inte många skattekronor kvar att dela ut.

Troligt är att Susanne Nyström inte hade bättre ämne att skriva om trots avsaknad av rudimentära kunskaper, kanske låg hon efter kollegorna i klick-ligan.

Snälla Dagens Nyheter, om ni vill behålla en trogen, intresserad och i bästa fall hyggligt intellektuell läsarkrets, bespara oss skribenter som Kjöller och Nyström. Populism vinner inga priser.