…ett vackert ord eller hur? Betyder ”det baskiska språket” på det baskiska språket. Det lär vara det enda kvarvarande språket från tiden innan romarriket lade Europa under sig och har inget släktskap med något annat språk. Hävdar vetenskapen.

Baskisktalandet är begränsat till den relativt korta kuststräckan mellan Bilbao och Bayonne och en sådär 50 kilometer inåt landet, en areal inte större än Östergötland.  Vi förundras över de inhemska orden på skyltarna över affärer och restauranger i Parte Vieja, San Sebastian. Aldrig har vi väl sett så många x-bokstäver samlade på så liten geografisk yta. Alla i ett mycket särpräglat typsnitt med tjocka seriffer.

Baskiska med dess många olika dialekter lär idag talas av kanske uppemot 1 miljon människor kan vi läsa oss till. Den klassiska huvudbonaden sägs ha sitt ursprung i Béarn, en liten stad i Pyrenéerna, och spreds därifrån till just Baskien. Napoleon påstås ha givit denna huvudbonad sitt namn, béret basque, som på svenska förenklats till just basker.

Från att ha varit ett plagg kanske mer för franska kungligheter och adel har mössan spridit sig över världen till kreti och pleti. Till och med i Skottland hittar du baskern, då i klassisk tartan och med den lilla pompongen upptill. Liksom fiskarskjortan från Bretagne har baskern eller le berét, med tiden blivit lite av en symbol för  Frankrike.

Några baskrar på baskerna har vi däremot inte fått se den här veckan.