I Kalle Linds biografi tecknas ett porträtt av estradören, provokatören och inte minst antinazisten Karl Gerhard med tydliga paralleller till den dagens ökande högerpopulism, i Sverige i form av de uppenbart naziinfluerade Sverigedemokraternas framgångar och situationen under mellankrigstiden med det glada 20-talet, börskraschen, fascismen och den ökade polariseringarna i samhället.

I ett samtida föredrag beskriver Gerhard det nödvändiga i att organisera sig mot det antidemokratiska hotet, att ett tigande också blir ett stilla medgivande. Vi ser dagligen exempel runt omkring oss; gamla barndomskamrater, släktingar, kolleger, till synes normalbegåvade medmänniskor som i sin naivitet väljer tystnad.

”Man undviker inte en fara genom att blunda för den. Vill vi överhuvudtaget skydda demokratien, så måste vi ha ögonen öppna för det faktum, att det existerar en världsrörelse, som officiellt förklarat, att den är fiende till demokratien och som, såväl med ord som handling, klart visat att den respekterar en enda – nämligen makt. Fascismen har om och om igen deklarerat, att demokratiens principer som humanitet och individuell frihet är nonsens och att det blott finns en sorts rätt – den starkes.”.

Karl Gerhard beskrev, utan att veta om det, Jmmie Åkessons SD  83 år innan det katastrofala riksdagsvalet i Sverige 2022.