Den järnväg som än idag passerar Enafors i Västjämtland lär ha tagits i bruk ca 1882, framför allt på  initiativ av norrmannen Jens Sivertsen Stensaas, drivkraft bakom anläggandet av Enafors såg och sedermera Enaforsholms gård.

Från Enafors station går idag en led norrut om ca 3 kilometer tiil Högåsen som mäter730 meter över havet. Det tar oss ca 1 timme att vandra upp till en liten stuga som lite storslaget numer benämns Grand Hotel. Den lilla stugan levde tidigare ett liv som väntrum vid Åsabyns hållplats men fungerar nu som raststuga. Vi intar hungrigt medhavda smörgåsar med kokkaffe i kåsan och en given apelsin, betraktande Storsnasen i söder och Sönner Rensjön i väster.

För dem om vill njuta av dubbelbeckasinens spelande rekommenderar vi att besöka toppen av Högåsen i mitten av maj,