Förutom möjligheten att smaka sig igenom ett oändligt antal enastående viner till, varför inte paradrätten  Choucroute, bjuder Colmar, Alsacevinernas huvudstad, på det storslagna museet Unterlinden för de (oss?) mer kulturellt och historiskt intresserade.

Museet, inrymt i ett dominikanerkloster från 1200-talet grundades 1849: Isenheim-altartavlan, en gång skapat för Antonitordens kloster i Issenheim är museets kanske mest kända verk. Skulpterat av Nikolaus Hagenauer och målat av Matthias Grünewald mellan 1512 och 1516, införlivades det i samlingarna 1852. Museet öppnade sina dörrar för allmänheten året därpå, 1853 och lär ta emot ca 200.000 besökare per år.

Wikipedia berättar att ”altartavlan har tre lägen men är isärplockad så att samtliga bilder kan beskådas. Ikonografin är märkbart påverkad av heliga Birgittas uppenbarelser. Ursprungligen fanns även en skulpterad sockel och krona, men dessa försvann när klostret plundrades i samband med franska revolutionen.”

Åk till Alsace och njut!!