Betraktelser

Sedan 2010 har jag delat mina funderingar om, ni vet, sånt som plötsligt dyker upp i vardagslunken, några är mer angelägna, andra totalt ointressanta för de flesta. 2010-2019 hittar ni i arkivet; Enjoy!

Höga Kusten fortsätter…

….att överraska oss. En solig Aprildag får vi uppleva ett Rotsidan som vi aldrig sett förr. Ett spegelblankt Bottenhav täckt av drivis, en nästan sakral tystnad, möjligen störd av vårens första sjöfåglar och ett stilla droppande från den smältande landkallen. Heder till den som drar fina turspår från parkeringen ner till de fantastiska diabashällarna.

Pré Saint Didier i mars 2024

Nästan så långt du kan komma i västra Aostadalen vid foten av Mont Blanc hittar vi den lilla byn Pré-Saint-Didier. Bara några minuter med bil (eller skidbuss) ligger La Thuile och Courmayeur med tillräckligt många höjdmeter för att hålla oss sysselsatta i flera dagar.
Utmärkt lunch på Rifugio Ristorante S. Bernardo i Lilla St Bernhardspasset eller varför inte på överraskningen La Clochette i Courmayeur.
När solen inte skiner (det händer) finns QC Terme Pré Saint Didier där trötta leder får vila.

En liten pärla vid Bottenhavskusten.

Modiga 175 möh reser sig Vårdkasberget, endast några stenkast från Härnösands centrum, Med en fallhöjd på105 meter bjuder den mycket välskötta anläggningen på 2 släpliftar, en knapplift och ett rullband som servar en funpark, ett slalomhang och ”Stora Backen”, 550 meter välpreparerad pist för finåkning. Alltså egentligen allt som behövs för några dagars avkoppling.

Från utsiktstornet på toppen får vi dessutom en enastående utsikt, från Brämön i söder till Högbonden i norr.

Jan Stenmark får ta oss…

…med in i 2024!

Med sin collageteknik med tidningsurklipp från 1940–1960-talet skapar han satiriska mästerverk som bearbetas med tusch där texten under rutan ger bilden en helt ny och ofta absurd innebörd, Sedan debuten 1988 har hans verk ständigt fascinerat, han har kommit att bli något av en nationalklenod menar Niklas Wahlöf  i DN.Vi håller med.

 

 

 

Nyssnazisterna SD fortsätter att kväva folkbildningen.

Att nyssnazisterna SD har svårt för ett demokratiskt Sverige med en högkvalitativ folkbildninghar varit känt länge. Marionetten Kristersson fortsätter att springa Åkessons ärenden och i den Kristerssonska ivern att ytterligare ödelägga svensk utbildning genom marknadsliberala experiment får folkbildningen, med en 150-årig och mycket framgångsrik historia stryka på foten. Jimmie Åkesson ser folkbildning som ett hot i sin nyssnazistiska verklighet. Redan under 2023än har  marionettregeringen Kristersson minskat anslagen till Sveriges folkhögskolor med 500 miljoner kronor. Vi väntar med spänning på vilka anslagsminskningar Åkesson lyckas få igenom under 2024.

Vid juletid 2023 har fått se och lyssna till Birka Folkhögskolas Julkonsert i Ås Kyrka, med musikutbildningarnas elever under ledning av bl a  Fredrik Mårtensson. En fantastisk afton med fantastiska musikanter påminner oss om hur viktigt nästa riksdagsval kommer att bli om Sverige ska få behålla en hökvalitativ utbildningsform som fostrar till demokrati och deltagande i det öppna samhället, och därmed hotar Sverigedemokraternas grundläggande värderingar.

 

 

”Euskara”….

…ett vackert ord eller hur? Betyder ”det baskiska språket” på det baskiska språket. Det lär vara det enda kvarvarande språket från tiden innan romarriket lade Europa under sig och har inget släktskap med något annat språk. Hävdar vetenskapen.

Baskisktalandet är begränsat till den relativt korta kuststräckan mellan Bilbao och Bayonne och en sådär 50 kilometer inåt landet, en areal inte större än Östergötland.  Vi förundras över de inhemska orden på skyltarna över affärer och restauranger i Parte Vieja, San Sebastian. Aldrig har vi väl sett så många x-bokstäver samlade på så liten geografisk yta. Alla i ett mycket särpräglat typsnitt med tjocka seriffer.

Baskiska med dess många olika dialekter lär idag talas av kanske uppemot 1 miljon människor kan vi läsa oss till. Den klassiska huvudbonaden sägs ha sitt ursprung i Béarn, en liten stad i Pyrenéerna, och spreds därifrån till just Baskien. Napoleon påstås ha givit denna huvudbonad sitt namn, béret basque, som på svenska förenklats till just basker.

Från att ha varit ett plagg kanske mer för franska kungligheter och adel har mössan spridit sig över världen till kreti och pleti. Till och med i Skottland hittar du baskern, då i klassisk tartan och med den lilla pompongen upptill. Liksom fiskarskjortan från Bretagne har baskern eller le berét, med tiden blivit lite av en symbol för  Frankrike.

Några baskrar på baskerna har vi däremot inte fått se den här veckan.

Ett forum för populism?

Det demokratiska samhället kännetecknas, bland så mycket annat, av åsikts- och yttrandefrihet. Det är en rättighet vi åtnjuter men innebär också en skyldighet att beakta forskning, erfarenhet och vetenskapliga belägg för det vi vill föra fram i offentligheten. Med stor förvåning ser vi hur Dagens Nyheter, mindre än en vecka efter Hanne Kjöllers fantastiska magplask, släpper fram ännu än proffstyckare som helt utan kunskap om pedagogik och lärande ger sig in i debatten om svensk skola och vilka ämnen hon, Susanne Nyström, tycker passar bäst in i hennes perfekta Stockholmsvärld, där RUT-avdragen är mer comme il faut än förmågan att laga en punkterad cykelslang.

Möjligt är att Nyström springer friskolelobbyns ärenden, i friskolevärlden lär det inte behövas vare sig slöjdsalar, musikinstrument eller idrottshallar eftersom dessa företeelser tär på såväl investerings- som som driftsbudget. Blir ju inte många skattekronor kvar att dela ut.

Troligt är att Susanne Nyström inte hade bättre ämne att skriva om trots avsaknad av rudimentära kunskaper, kanske låg hon efter kollegorna i klick-ligan.

Snälla Dagens Nyheter, om ni vill behålla en trogen, intresserad och i bästa fall hyggligt intellektuell läsarkrets, bespara oss skribenter som Kjöller och Nyström. Populism vinner inga priser.

Hanne Kjöller tappar det igen.

Hanne Kjöller, en gång ledarskribent i liberala Dagens Nyheter, numer fristående kolumnist,har länge varit på fallrepet när det kommer till journalistik. Frågan är väl ändå om inte hennes senaste inlägg om samernas eventuella privilegier passerar alla tidigare bottennoteringar, ett historiskt lågvattenmärke.
Hanne Kjöller angriper, helt utan kunskaper i ämnet, på ett urfolk med en rätt, reglerad på både nationell som europeisk nivå och dessutom  i Förenta Nationerna, att värna sin kultur där renskötsel är en central del. Ett rejält journalistiskt magplask , möjligen kännetecknande för någon med ett perspektiv som norrut slutar i höjd med Hagaterminalen.
Kanske Hanne verkligen tror på myten att den gröna industrin, liksom Jesus, ska rädda världen, kanske är hon köpt av industrin därbakom. Att ras- (eller kanske det som i vårt vårt politiskt korrekta Sverige numer inte ens vågar tänkas, naz-) istpartiet Sverigedemokraterna jublar är uppenbart. Att en (tidigare?) högt respekterad dagstidning släpper igenom Kjöllers text är däremot både förvånande och anmärkningsvärt. Vi förväntar oss en högre intellektuell nivå än populism av DN..

Sommarens överraskning!

Vi hade hört talas om det förut, nu erbjöds till och med ett litet rum för övernattning. Vilket ställe!!!

Gamla Affären i Västerå överträffade alla våra förväntningar. Med ett stort vinkunnande, ett vinsortiment därefter och  en sparsmakad men myyycket vällagad meny bjöds en minnesvärd afton innan vi, som premiärgäster, fick somna i ett av de nyrenoverade övernattningsrummen. Stort tack till ett generöst värdskap.

Ett tips är att på cykel utforska norra Medelpads stränder. Alltså från Muggärdsviken och söderut, ni vet aldrig vad som dyker upp.

Sommapratare 3

Johan Croneman, DN, skriver: ”Claes Eriksson skildrar inga barndomssorger, inga övergrepp, inga pedofiler, inga självmordsförsök, ingen barnmisshandel, ingen krökar eller knarkar ihjäl sig. Claes Eriksson klandrar ingen och skyller aldrig ifrån sig.”

Mycket befriande, när vi annars alltmer tvingas på mediokra livshistorier ingen orkar lyssna på, särskilt inte soliga sommardagar.Med mycket självdistans rundar han av med att göra upp med företeelser som influencers, självupptagenheten, egofixeringen och narcissism runtomkring oss, vår nuvarande infantiliserade regering; en Kindergartenregering bestående av spjälsängspolitiker.

Mycket befriande som sagt!